PETUA MENGHILANGKAN/MENGURANGKAN ASMA(SEMPUT) SECARA SEMULAJADI AGAR KEKAL SIHAT - CINTA HATI SAYA

Tuesday, 10 March 2015

PETUA MENGHILANGKAN/MENGURANGKAN ASMA(SEMPUT) SECARA SEMULAJADI AGAR KEKAL SIHAT

Banyak gelaran yang diberikan untuk penyakit asma nie...ada yang menyebutnya semput la...lelah lah...asma la...sesak nafas la..Tapi yang penting..ianya tetap satu penyakit yang sukar untuk dikawal jika tiada ubat-ubatan yang khusus digunakan..

Penyakit ini tidak mengenal sesiapa pun...samada lelaki ataupun wanita mahupun kanak-kanak..Risiko untuk memulihkan penyakit ini bergantung kepada antibodi seseorang itu..samada mereka berupaya untuk melawannya atau membiarkannya..

Mari kita tengok apa itu penyakit Asma/lelah :

Penyakit Asma atau lelah merupakan penyakit immunologi yang menyebabkan kesukaran bernafas. Ini adalah kerana ketika pesakit diserang asma, keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara menyebabkan bronkiol di dalam paru-paru menjadi sempit. Pesakit asma mungkin mengalami pernafasan bersiul (wheezing), sesak nafas, dan sukar untuk bersenam.
Ketika otot mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan. Apabila ini terjadi,paru-paru akan berkurangan udara. Akibatnya, pesakit boleh pengsan.

Pada zaman dahulu..hospital mungkin tidak banyak..dan sukar untuk ke sana..disebabkan perjalanan yang jauh..kos rawatan yang tinggi..(bagi mereka yang miskin/berpendapatan rendah) dan macam-macam lagilah..Oleh itu, mereka ada cara-cara untuk menghilangkan  atau mengurangkan penyakit ini..

Cara menghilangkan/mengurangkan sama :

1. MAKANAN
   
   i) kubis adalah sumber semula jadi vitamin c yang mempunyai kekuatan unik yang menyekat radikal bebas dan bertanggung jawab pada penguncupan otot polos saluran nafas sisi didalam . Kubis juga adalah sumber fitokimia beta - karotena sebagai antioksida mengurangkan tanda - tanda asma atau mencegahnya.

kobis bulat


ii) Menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2011 oleh beberapa penyelidik dari imperial college london , makan pisang tiap - tiap hari boleh mengelakkan asma . kajian tersebut mendapatkan bahawa anak - anak yang makan satu buah pisang 1 hari , akan mengalami penurunan risiko tanda - tanda asma lebih kurang 34 % .
buah pisang


2. Menjauhi kawasan yang sesak serta berdebu
Apabila seseorang alami serangan asma , langkah paling baik iaitu untuk pergi ke tempat terbuka . tujuannya supaya anda boleh bernafas dengan bebas ,Dengan menghirup udara segar, bahagian saluran pernafasan anda dapat menerima lebih oksigen.

keadaan persekitaran yang kotor dan berdebu

3. Mendapatkan sukan yang bersesuaian. .
Latihan aerobik sangat sesuai dilakukan oleh mereka yang mempunyai asma. Tetapi, ianya perlulah dilakukan dengan cara yang bersesuaian dan memadai sahaja. Bagi yang mempunyai asma yang teruk, mereka haruslah mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.
 
senaman aerobik
4. DOA PENYAKIT ASMAMari kita amalkan doa penyakit asma dari Dato Harun Din. Mudah2an dengan bantuan doa ini dapat membantu dengan diiringi petua2 yang telah diberikan.. InsyaAllah

  • Baca Surah Al Fatihah
  • Baca selawat Syifa - setiap hari amalkan selawat ini sangat2 baik utk kesihatan
  • Membaca doa dibawah ini sebanyak 7 kali
 
kredit foto Anugerah Quran


Aku berlindung dengan kemuliaan Allah dan Kekuasaan-Nya daripada kejahatan yang aku alami dan aku takuti

Pesanan : 
Amalkan doa ini setiap hari selepas solat fardhu.. Hafalkan doa ini untuk kemudahan diri.
Kita buat mana yang termampu. Yang penting niat dan ikhtiar.. Selamat mencuba selamat sembuh dari segala penyakit berjangit..
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Inginkan konsultan..leh je pm saya..


Hafza Aein  Shaklee Independent Distributor [ID No : 979401]
017-3739567|aein_pspns@yahoo.com.my
SENTIASA SELAMAT, SENTIASA BERKESAN, SENTIASA MESRA ALAM