July 2016 - CINTA HATI SAYA

Friday, 22 July 2016

KEPENTINGAN VITAMIN YANG MUNGKIN MENGUBAH HIDUP ANDA 100%

July 22, 2016 0
KEPENTINGAN VITAMIN YANG MUNGKIN MENGUBAH HIDUP ANDA 100%
Vitamin...Ramai yang tak nak makan vitamin nie,...Macam-macam alasan yang dorang akan berikan untuk elakkan diri makan vitamin nie..Tapi kenapa??????

Sebenarnya..makan vitamin nie nak kata penting tak de lah sangat tapi memang penting pun..Sebabnya tak semua makanan yang kita makan setiap hari nie..dapat diserap nutrisinya...banyak mane pun makanan yang kita makan..belum tentu nutrisi tu meresap ke dalam tubuh kita...

Cuba tengok...lagi banyak kita makan..lagi banyak penyakit yang akan timbul...Jadi jangan nak salahkan makanan tau kalau kita sendiri yang tidak mengubahnya untuk menjadi lebih sihat...

Meh saya nak share cikit pasal vitamin nie lat korang semua ...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Penting sangat ke kne ambil vitamin nie...Dah la mahal..lepastu lambat pulak nak dapat effect dia...Baik xyah lah amik vitamin nie..

Atau dalam situasi yang macam nie:

- perlu ke vitamin ni?
- muda2/sihat2 kena ambik vitamin jugak ke?
- bukan vitamin ni untuk orang yg dah sakit ke?

Merujuk kepada seorang Master Shaklee yang dh lame berpengalaman...

mula-mula kena faham & ingat, vitamin BUKAN ubat. kita makan ubat SEMASA sakit. tapi kita makan vitamin (kalau boleh & lebih elok) SEBELUM sakit.

ala-ala macam insuran lah. kita ambik macam-macam insuran bayar sampai beratus-ratus setiap bulan tu SEBELUM sakit kan? kalau dah sakit baru nak ambik pasti kena REJECT kan?

begitu lah juga vitamin. cuma bezanya, vitamin ni kalau dah sakit pun boleh makan lagi.

kedua, jangan naif & dengar bulat-bulat kalau ada doktor (terutamanya yg muda-muda, pengalaman kerja pun tak seberapa tapi sokmo suka meroyan & menganjing orang lain kat Facebook) yang cakap “badan kita ni tak perlukan vitamin”. sebabnya, kerja doktor cuma MENGUBATI orang yang dah sakit. dengan kata mudah, kerja doktor jual ubat. 

Profession yang mengutamakan “kurang risiko sakit supaya kekal sihat tak payah jumpa doktor” adalah kerja Nutritionist. kerjaya Nutritionist sama macam Doktor ke akauntan ke engineer ke, sama-sama kena ambik Ijazah baru layak di angkat sebagai Nutritionist. sebab kerja nutritionist bukan jual ubat, dia nak kita-kita ni seboleh mungkin supaya sihat sokmo sampai tak payah makan ubat yang ada macam-macam side effect tu.

Nampak tak perbezaan antara doktor dan nutritionist...yang mane istilah MENGUBATI dan MENCEGAH adalah 2 istilah yang berbeza..

Memang betul la kata pepatah "mencegah lebih baik dari mengubati"..bile dah sakit baru cari ubat..tapi bile sihat kita cegah la dulu sebelum terjadi..


Jadi, jom kita amalkam mencegah dulu sebelum mengubati...baru best..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nampak tak bezanya VITAMIN dengan UBAT...kalau tanya doktor pun dorang akan suggestkan UBAT kan.,.bukannya VITAMIN...Tapi sekarang nie..doktor pun dah ramai yang ambil VITAMIN untuk kesihatan mereka..Malah mereka juga menjadi sebahagian nutrision pun...

Jadi...jangan samakan VITAMIN dengan UBAT lagi ye...

Anda inginkan kesihatan yang sihat dan selamat...Meh hubungi saya segera tau..untuk saya bantu anda..

Hafza Aein
0173739567

GLA COMPLEX YANG SANGAT PENTING UNTUK SISTEM HORMON TANPA MENGIRA JANTINA

July 22, 2016 0
GLA COMPLEX YANG SANGAT PENTING UNTUK SISTEM HORMON TANPA MENGIRA JANTINA
Assalammualaikum...

Dah lama tak bersua di blog nie..Sampai dah nak naik bersawang dah..Hahahaha..Tapi itu bukan tpoik yang saya nak share kan kat korang sume ye...Tapi nk share kan tentang hormon kita nie...

Sebenarnya, badan kita nie ada hormon yang bermacam-macam tau..Kadang-kadang kita pelik dengan hormon yang doktor-doktor sebutkan...Hanya yang pakar je yang tahu jenis hormon nie..Tapi saya sebagai nutrition pun tak terkecuali juga untuk mengetahui serba sedikit pasal hormon nie..

Biasanya..perubahan hormon sering dikalangan kaum wanita...tapi sebenarnya..kaum lelaki juga tidak terlepas dengan masalah hormon...Dan ada antara sebabnya kenapa kaum lelaki nie tak nak mengaku..yang sebenarnya mereka juga memmpunyai masalah hormon..

Jadi Shaklee telah mengeluarkan satu produk yang boleh membantu masalah hormon nie tak kira lah samada lelaki mahupun perempuan..Nak tahu ape dia Produk tu...Taraaaa...


Inilah GLA COMPLEX yang boleh membantu mentsabilkan hormon kita..Dengan bantuan GLA COMPLEX yang lengkap dengan pelbagai jenis tumbuhan yang telah diuji oleh Shaklee..

KENAPA KITA PERLU AMBIK GLA?

GLA ni biasanya dikaitkan dgn orang perempuan, betul? Tapi sebenarnya tahu tak ia sangat penting, tak kira lelaki ke perempuan ke...Sebabnya, Badan kita nie memang telah ada hormon tertentu mengikut jantina..Sebagai contoh..untuk wanita salah satu hormon adalah progestron yang membantu mengeluarkan telur di ovari ataupun haid..Bagi lelaki pula ada hormon testosteron..

Apakah kepentingan GLA?

* GLA mengandungi Omega-6, yang diperlukan oleh ovari dan sistem pembiakan wanita. Sebab itu juga masalah haid, kehamilan dan menopaus memang digalakkan untuk mengambil GLA.

* Bagi lelaki juga penting untuk mengelakkan pelbagai gejala seperti Diabetic Neuropathy (masalah kebas-kebas kaki dan tangan akibat kencing manis), Hypertension, Rheumatoid Arthritis

APAKAH FUNGSI GLA COMPLEX NIE??

- membantu dalam keseimbangan hormon untuk melancarkan kitaran haid
-  membantu meningkatkan kesuburan dengan mewujudkan persekitaran rahim yang sihat dan optimum untuk persenyawaan dan membantu wanita dalam menghasilkan kualiti mukus serviks
-  melegakan simptom PMS
-  membantu mengatasi masalah menopaus
- menguatkan kuku dan rambut
-  menjadikan kulit yang cantik, sihat dan berseri (jika diamalkan kulit sentiasa berseri akan muncul)
-  membantu menangani ekzema
-  membantu melegakan gejala rheumatoid arthritis
-  menguatkan sistem imun
-  adalah anti-oksidan untuk memperlahankan proses penuaan
-  mengurangkan pembekuan darah yang menyebabkan arteri tersumbat
-  membantu dalam mengawal diabetes dan tekanan darah tinggi
-  membantu mengawal kolesterol dan pembakaran lemak
-  membantu fungsi saraf
-  melambatkan proses osteoporosis
-  membantu menghalang pembentukan sel-sel kanser
-  mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri

- membantu mengatasi masalah prostat dan kerap kencing bagi lelaki


Banyak kan kebaikan GLA Complex ni?
Nak cuba?  terus PM saya ye..

Hafza Aein
0173739567