Thursday, 2 June 2016

KEPENTINGAN KOLESTROL DALAM TUBUH BADAN KITA UNTUK KITA MENGETAHUINYA

KOLESTROL...ramai yang masih lagi keliru dengan kolestrol..tak semua kolestrol tu jahat yang boleh buatkan tubuh badan kita sakit...Tapi ada juga kolestrol yang baik yang mampu dan membantu mencegah dari serangan kolestrol yang jahat..

Dan bagi sesetengah orang..ada yang berfikiran..hanya orang gemuk sahaja yang ada kolestrol nie..orang kurus tak xdenya..ternyata itu adalah salah..Kolestrol boleh ada juga dalam tubuh badan kita tak kiralah kita nie badannya gemuk ke..kurus ke..

Nak tahu ape itu kolestrol...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KOLESTEROL

Bila sebut kolesterol ni, semua orang pun takut kan? Mana taknye, dia sgt berkaitan dgn penyakit2 kardiovaskular (sakit jantung), stroke dan sebagainya.
Tapi kolesterol ni sebenarnya penting untuk tubuh kita tau. Kita perlukan kolesterol untuk:-
- Pembinaan membran sel. Membran sel ni kerjanya melindungi sel kita & mengawal aktivti keluar-masuk macam2 benda ke dalam sel kita.
- utk metabolisma vitamin2 larut lemak ---> A, D, E, K
- utk penghasilan hormon
- utk penghasilan jus hempedu.
Justeru badan kita kena ada kolesterol, tapiiii dl, kuantiti seperti di bawah:-
LDL (kolesterol jahat) ---> tidak melebihi 2.6 mg/dL
HDL (kolesterol baik) ----> mesti lebih dari 1 mg/dL
Jumlah total kolesterol ----> mesti kurang dari 5 mg/dL
kalau orang yg biasa buat blood test & ada bahagian kolesterol tu, ce tengok dalam2 sikit range korang kat mana.
Kolesterol dalam badan ni tak ditentukan oleh saiz badan ye. Badan besar ke badan kecik ke, boleh jadi kolesterol tinggi atau rendah. ada orang kurus kering tp kolesterol tinggi... ada orang comey tembam tp kolsterol rendah.
Faktor yang menyumbang kepada tingginya kolesterol seseorang:-
--- pemakanan. yang ni yang paling dominan lah kalau kita kat malaysia ni. syurga makanan katanya.
--- stress. yang ni pun satu hal.
--- merokok
--- hati yang tidak sihat. bukan sakit hati kat orang (pun boleh jd juga kalau sampai stress) tapi liver problem.
--- pengambilan alkohol & ubat2an yang tidak dikawal (misalnya asal sakit je makan ubat walaupun tanpa preskripsi).
Directly kita dapat kolesterol dari makanan kita, dan dari hati. Hati akan release kolesterol bila kita makan makanan yang mengandungi trans fat&lemak tepu. Dan juga bila ada sel kita rosak, hati akan release kolesterol utk kerja2 penyembuhan. Bila kita stress pun hati akan rembeskan kolesterol. Kalau kita tak kawal2 benda2 tu, contohnya tak makan Vivix, tak macam B Complex utk kawal stress, hati kita terus supply kolesterol ke dalam blood stream... hmmm, masa tu walaupun jaga makan, kolesterol tinggi juga.
Badan kita ni perlukan penjagaan yg holistik atau keseluruhan. Kita tak boleh nak jaga satu part je, part lain kita biar, tokleh2. semua sekali kena jaga.
Jadi jangan tinggal vitamins walaupun rasa OK jer.. takde masalah ponnn. Especially multivitamins (VitaLea) & vitamin2 asas seperti b Complex, vita C, Vivix dan sebagainya... termasuklah Phytocol yg mengandungi fitosterol, khas untuk menghalang penyerapan kolesterol dan juga menurunkan paras LDL dalam darah.
smile emoticon
Allahumma yassir wa la tu'assir.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nampak tak..tak semua kolestrol nie jahat kan..dan ada guna juga yang kolestrol nie dalam tubuh badan kita tau..jadi mulai sekarang, kita perlulah menjaga tahap paras kolestrol dalam tubuh kita..nak mengawal paras kolestrol nie memang susah kalau tak bersungguh-sungguh..tapi ianya tidak menjadi masalah kawalan kolestrol dengan Phytocol-ST..