SERANGAN JANTUNG : BAGAIMANA IANYA TERJADI UNTUK KITA MENGETAHUINYA - CINTA HATI SAYA

Wednesday, 11 May 2016

SERANGAN JANTUNG : BAGAIMANA IANYA TERJADI UNTUK KITA MENGETAHUINYA

Serangan jantung salah satu penyakit yang kita sendiri tidak jangkakan..Ada sesetenagh orang bile terjadinya serangan jantung..masih boleh lagi diselamatkan..Tapi bagi sesetengah orang pula tidak boleh diselamatkan..

BAGAIMANA SERANGAN JANTUNG BOLEH TERJADI ??

Sila klik disini..Nie video bagaimana serangan jantung terjadi..nak memudahkan dan memahami bagaimana serangan jantung boleh terjadi...Saya akan citerkan sedikit mengenainya...Serangan jantung terjadi disebabkan oleh saluran darah yang mengalirkan darah ke otak tersumbat oleh plak atau lemak-lemak...Hal ini berlaku di pembuluh darah koroner yang mane saluran ini mengalami penyempitan...Fungsi pembuluh darah koroner adalah untuk mengalirkan darah dari jatung ke otak..

Penyempitan saluran ini disebabkan oleh timbunan kolestrol atau protein lain selain dari makanan masuk ke dalam tubuh..Haaa..ini bermakna bukan disebabkan kolestrol je yang boleh buatkan serangan jantung..Tapi ada faktor-faktor lain juga yang boleh menyebabkan serangan jantung..

Apabila penyempitan saluran ini terjadi juga, ianya boleh menyebabkan pembuluh darah koroner menjadi kaku..Hal ini dipanggil arterosklerosis..Atrerosklerosis pula adalah timbunan plak atau timbunan lemak pada dinding arteri yang boleh menyebabkan penyempitan arteri dan menghambat aliran darah ke jantung..

Penyempitan pada arteri boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba kerana janutng memerlukan oksigen yang banyak untuk mengepam darah ke otak..Sekiranya, jantung tidak dapat oksigen yang cukup boleh menyebabkan janutng menjadi rosak..Dan semakin lama jika tidak menerima oksigen, maka boleh menyebabkan kematian..

Serangan jantung juga boleh terjadi semenjak dilahirkan lagi dengan beberapa faktor..Antaranya, keadaan jantung yang tidak sempurna, permasalahan injap jantung, kelemahan otot janutng, dan juga bakteria yang menyebabkan infeksi pada jantung...


Oleh itu, jantung adalah penting dan satu-satunya organ yang membolehkan kita hidup atau mati..Jadi kita seharusnya menjaga jantung kita dari sebarang masalah..Jom kita ikuti langkah-langkah untuk menjaga jantung agar menjadi sihat.
No comments:

Post a Comment