KALSIUM PENYEBAB KEPADA SALURAN DARAH TERSUMBAT..BETUL KE??

Asalammualaikum...

Malam nie saya nak citer cikit pasal Kalsium...Ramai yang dah maklum yang kita perlukan kalsium utnuk membantu tumbesaran tulang agar tidak rapuh...

Tapi..tahukah anda sebenarnya..kalsium juga boleh termendap dalam salur darah..bukan sahaja lemak tepu atau kolestrol yang boleh termendap dalam salur darah..tapi juga kalsium juga boleh termendap dalam salur darah...

Jom kita tengok macam mane kalsium boleh termendap dalm salur darah.. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------
KALSIUM TERMENDAP DALAM SALUR DARAH
🔥
Dalam salur darah kita, selain kolesterol, yg boleh melekat di dinding salur darah ni ada byk lg benda termasuk kalsium.
Dalam salur darah kita, selain kolesterol, yg boleh melekat di dinding salur darah ni ada byk lg benda termasuk kalsium.
Bila kalsium termendap, ia dinamakan calcification. Kesan calcification ni, ia mengeraskan bahagian yg dia termendap tu. Banyak tempat ia boleh termendap selain salur darah sepeerti otak, breast, sendi & buah pinggang. Itu yg jadi batu karang.
Adakah benda ni terjadi sebab kalsium berlebihan? TIDAK.
Mengikut kajian dr Universiti Harvard, pengambilan kalsium takde kaitan dgn batu karang & apa2 saja penyakit dr calcification ni. Makan kalsium ke tak makan ke, sama je risikonya.
Punca utama yg dikenalpasti adalah kecederaan dalaman, jangkitan, genetik, masalah auto-imune, & pernah jalani pembedahan.
Jadi jgn takut nak makan kalsium takut kena batu karang..tak ada.
Adakah ia boleh dirawat?
Menurut International Journal of Molecular Sciences, mereka ada buat test utk mengkaji penyebab calcification... Kalsium bukan penyebab. Tapi....
- pengawet makanan
- makanan diproses
- lemak trans
- gula
Cuba kurang atau jgn makan benda2 di atas kalau boleh lah...
Utk suplemen, dalam report yg sama mencadangkan:
- Resverstrol (Vivix)
- Omega
Bawa2 la jaga pemakanan ya!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi macam mane...pemakanan juga memainkan peranan yang penting dalam diri kita..jadi kenelah jaga pemakanan tu..Nak lagi selamat kalau takut dengan pemakanan boleh ambil suplement...Ianya melengkapkan nutrisi dan kalsium dalam tubuh badan kita..

Pilihan saya semestinya Shaklee..jadi saya memilih Omega Guard sebagai pembantu makanan tambahan saya..


Popular posts from this blog

PETUA MENGHILANGKAN/MENGURANGKAN ASMA(SEMPUT) SECARA SEMULAJADI AGAR KEKAL SIHAT

PENYAKIT ASMA DAN PENYELESAIANNYA AGAR SIHAT TANPA UBAT

10 KELEBIHAN LECITHIN YANG MESTI ANDA KETAHUINYA AGAR TIDAK TERSALAH PILIH