Sunday, 24 May 2015

4 TIPS MENCEGAH ANEMIA SEMASA HAMIL

Anemia sering berlaku kepada sesiapa sahaja..tak kira wanita mahupun lelaki...Tetapi amenia sering dilanda oleh wanita hamil,....Menurut National Anemia Council AS...seramai 20% wanita hamil yang mengalami anemia...Manakala 12 % lagi..dihadapi oleh remaja perempuan...

Cer kita tengok kat klinik..ramai ibu hamil yang mengalami masalah yang sama...saya juga tidak terkecuali...Dari awal kehamilan sume nampak ok je..Tapi bile je masuk 6 minggu ke atas...PASTI akan mengalaminya...Sampaikan doktor suruh makan macam-macam kan...

Kat cini, saya nk share cikit...tips yang boleh diambil untuk mencegah anemia...

1 - MENINGKATKAN ZAT BESI
     - kalau sebelum nie, kita susah nak ambil zat besi..sebabnya nak jaga pemakanan la..nak diet la..Tapi kali nie..Bila dh hamil knelah tingkatkan pengambilan zat besi...Antara makanan yang mengandungi zat besi adalah...kekacang, biji labu, daging, sayuran hijau...

2 - MAKANAN YANG MENINGKATKAN ZAT BESI
      - Selain makanan yang mengandungi zat besi...buah-buahan dan anggur putih juga membantu meningkatkan serapan zat besi...Contohnya pisang, buah delima, hati, kurma, kismis, dan yang paling perlu dielakkan adalah minuman kafein...

3 -  UBAH POLA MAKANAN
      - Time hamil adalah penting dalam pengambilan makanan...Si ibu haruslah mengambil semua makanan yang berkhasiat..untuk membantu perkembangan bayi anda...Jadual makanan haruslah diikuti supaya khasiat kandungan makanan dapat diserap oleh anda dan bayi anda...Vitamin C dan Asid Folik membantu lagi perkembangan bayi anda...

4 - SUPPLEMENT MULTIVITAMIN
     - Kalau kesemuanya susah nak diambil oleh si ibu atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan..Si ibu harus lah mengambil suplemen tambahan untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi anda...Kerana ianya mengandungi kesemua vitamin yang tidak diambil oleh si ibu..

Jom kita tengok video nie...Dulu akak nie xpercaya dengan multivitamin..

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo

Jika anda sayangkan diri dan anak anda...masih belum terlambat lagi untuk mencegahnya...lakukan dengan segera agar anda dan bayi anda sihat..