BUAH PINGGANG BOCOR : VIVIX BERJAYA MEMBANTU PULIHKAN PENYAKIT NEPHOTIC SINDROM - CINTA HATI SAYA

Friday, 18 March 2016

BUAH PINGGANG BOCOR : VIVIX BERJAYA MEMBANTU PULIHKAN PENYAKIT NEPHOTIC SINDROM

NEPHOROTIC SYNDROM (NS)..adalah penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang..Dalam buah pinggang mempunyai satu tapisan halus dipanggil glomeri..Glomeri berfungsi menghalang albumin (sejenis protein) daripada keluar ke dalam air kencing..Jika glomeri nie rosak atau bocor boleh menyebabkan lebih 3 gram protein terkeluar melalui air kencing dalam masa 24 jam setiap hari dari badan..


Yang pasti..penyebab untuk penyakit nie masih lagi tidak diketahui..mungkin disebabkan oleh jangkitan kuman dalam darah seperti syphilis, autoantibodi (SLE), penyakit darah sejak lahir (SICKLE CELL DISEASE) dan kencing manis..Boleh terjadi pada kanak-kanak dan juga orang dewasa..


Bagaimana penyakit NS nie boleh terjadi??

Protein yang keluar melalui air kencing dipanggil PROTEINURIA..dimana badan akan kehilangan banyak protein dalam darah..Apabila ini terjadi pula dipanggil HYPOALBUMINEMIA..yang menyebabkan AIR keluar dari dalam salur darah ke dalam tisu badan yang berhampiran sehingga boleh menyebabkan kebengkakan muka, tangan dan kaki..Hal ini dinamakan EDEMIA..

Di bahagian hati pula, akan menghasilkan lebih banyak lemak dalam darah sebarang reaksi kehilangan protein dan menjadi HYPERLIPIDEMIA atau lemak berlebihan di dalam darah..


TANDA-TANDA NEPHOROTIC SINDROM
* badan menjadi lemak dan tidak bermaya
* air kencing berbuih-buih
* mata dan muka menjadi bengkak pada waktu pagi
* kaki juga membengkak pada waktu petang akibat berdiri
* perut kembung, sakit perut dan cirit-birit boleh juga berlakuDisini saya ingin tampilkan kisah seorang peskit yang mneghidapi penyakit Nephotic Sindrom dan bagaimana beliau survive untuk pulihkan penyakit beliau dengan VIVIX Shaklee..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh cinta cinta dengan Vivix Shaklee. Nama saya Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

.

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga pemeriksaan darah. Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi "sebeban" ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.

.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid. Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini. Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

.

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.

.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.

Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.

Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan."
---------------------------------------------------------------------------------------------
Pencegahan awal  mampu mengawal buah pinggang menjadi rosak dengan teruk..Jika tindakan lambat dilakukan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggan sehingga terpaksa dialisis dan mungkin peskit akan terus bergantung kepada mesin dialisis...

Jadi dengan mengawal pemakanan yang seimbang boleh dengan Pengambilan kalori dan protein yang baik dan mencukupi adalah penting untuk penghidap nephrotic sindrom. Walaupun dikatakan mengawal diet tidak membantu namun pesakit ini perlu mengawal pengambilan garam untuk mengawal tekanan darah.Pengambilan air juga perlu dikawal terutamanya jika mengalami edemia. Namun, bukanlah mengehad pengambilan seperti pesakit buah pinggang.

Vivix adalah tonik yang membantu memulihkan penyakit ini...dengan kandungan resvetratol  yang sangat tinggi telah banyak membantu ramai pesakit untuk pulih penyakit ..Vivix sekarang ada promosi hebat tau dengan pakej Twin Pack.

Pesakit yang ingin mengambil suplement perlulah mendapat nasihat doktor terlebih dahulu..Ini kerana kemungkinan pesakit mungkin diberi ubat yang diberikan oleh doktor..

-------------------------------------------------------------------------------

Jika ada sebarang pertanyaan..boleh lah hubungi saya...017-3739567

ig : @arryanayash
FB : @hafza Aein
Pages : Butik Vitamin Aein