Sunday, 19 April 2015

5 TIPS UNTUK KURUS SECARA SIHAT SECARA SEMULAJADI TANPA KESAKITAN

Sebelum nie..kita dah tahukan masalah kegemukan yang sering terjadi pada mereka yang berbadan besar..Tapi kali nie pulak saya nak share cikit..tips-tips untuk mereka yang ingin kuruskan badan..Tapi untuk mereka yang berbadan besar pun boleh nak cuba tips nie..xde masalah pun..mane tahu..kot-kot berjaya kurus..Alhamdulillah..



TIPS-TIPS KEKAL KURUS

* BERSENAM - Senaman penting dalam pengurusan diri seseorang..kerana ia membantu dalam pembakaran lemak dengan cepat berbanding tidak bersenam..Ia membantu meningkatkan kecergasan jantung, paru-paru dan memperbaiki aliran darah..Tak lama pun..juz 30minit je sehari..kalau rajin buat la hari-hari..tapi kalau malas..buat seminggu sekali pun tak pe..asalkan bersenam..Macam-macam senaman yang boleh dibuat..Yoga ke..Joging ke..

senaman membantu pengurusan badan

* KURANGKAN MAKANAN KOLESTROL - Kolestrol boleh menyebabkan penyakit jantung..Sekiranya saluran darah telah tersumbat..bukan sahaja jantung yang menjadi sasaran tetapi juga boleh terkena stroke..Ini disebabkan oleh, kekurangan oksigen yang dipam oleh jantung untuk sampai ke otak..BAHAYA kalau terjadi..Jadi pemakana yang sihat menjamin kesejahteraan hidup kita..


* MINUMAN BERGAS/BERKARBONAT - Minuman bergas boleh menyebabkan penyakit kencing manis..Kandungan gula dalam air gas melebihi dari yang sepatutnya..Ini boleh menyebabkan penyakit diabetis..Masalah nie bukan sahaja pada mereka yang berbadan besar..tetapi mereka yang kurus pun boleh dapat...malah kanak-kanak juga tidak terkecuali..ELAK-ELAKKAN lah..



* MINUM AIR MASAK 3 LITER - Selalunya, nak minum air masak nie..memang menjadi masalah pada semua orang..mane la sanggup nak minum sampai 3 liter..Tapi sebenarnya..air masak/air suam membantu dalam penyucian buah pinggang kita..Semakin banyak kita minum..semakin bersih buah pinggang kita..Sebab tu kita akan kerap ke tandas..

* MAKAN IKUT JADUAL - Perasan tak..kebiasaannya kaum cina selalu makan sebelum pukul 7..Sebab ape ye..?? Sebab proses penghadaman memakan masa yang lama untuk menghadamkan semua makanan yang kita makan.Boleh dikatakan proses penghadaman nie mengambil masa dalam 4 atau 5 jam untuk melakukan pemprosesan. Oleh itu, kita kene lah makan sebelum pukul 7...kalau makan lambat..lambat proses,..lepastu terus tido..boleh jadi gemuk la...jawabnya..

JADUAL PEMAKANAN

Nak kurus lagi boleh tengok set kurus nie...sebab set nie boleh membantu anda untuk kekal kurus dan lebih penting kekal sihat..

SALAM SAYANG

Hafza Aein  Shaklee Independent Distributor [ID No : 979401]

017-3739567|aein_pspns@yahoo.com.my
SENTIASA SELAMAT, SENTIASA BERKESAN, SENTIASA MESRA ALAM